Könnyű-adalékanyagos, nagy-hézagtérfogatú beton

Németül:

- Haufwerksporiger Leichtbeton

- Einkornbeton (Egyszemcsés beton)

  

Duzzasztott agyagkavics beton falazóelem oldalának hézagos felülete, cementpéppel bevont szemekkel

 

 

 

Jelmagyarázat: v A jel előtt álló fogalom a fogalomtár szócikke.

Angolul:

- Lightweight aggregate (LWA) concrete (LAC) with open structure

- No fines concrete (Egyszemcsés beton)

Franciául:

Béton de granulats légers á structure ouverte

Duzzasztott agyagkavics adalékanyagú, nagy-hézagtérfogatú betonból készített főfal-falazóelem

A könnyű-adalékanyagos, nagy-hézagtérfogatú beton a könnyűbetonok v egyik fajtája. Adalékanyaga közel egyszemcsés szemeloszlású v könnyű-adalékanyag v, amely durva és közepes nagyságú szemekből áll, finomszemeket nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz. A nagy hézagtartalom előállítása érdekében a cementpép nem tölti ki az adalékanyag szemek közötti hézagokat, mennyisége csak az adalékanyag szemek felületének vékony bevonásához elegendő. A frissbeton keverővíz adagolása nem olyan nagy, hogy a cementpép a vízzel alulra süllyedjen, és az alsó hézagokat betömje. A keverővíz adagolás elegendő viszont ahhoz, hogy a cementpép minden adalékanyag szemet egyenletesen bevonjon. A frissbeton csak kissé tömöríthető. Az adalékanyag szemek pontszerűen érintkeznek egymással. A frissbeton hézagtérfogata v a hézagok kitöltésétől függően a 20 térfogat %-ot általában meghaladja, és akár a 40 térfogat %-ot is elérheti.

A szilárd könnyű-adalékanyagos, nagy-hézagtérfogatú betonban az adalékanyag szemek közötti hézagok nyitottak és jól láthatók. Az összporozitás (az adalékanyag szemekben lévő pórusok és a szemek között lévő hézagok együttes mennyisége) v akár 60 térfogat % felett is lehet. A beton testsűrűsége v 1100-1400 kg/m3, nyomószilárdsága v 2,5 – 12,5 N/mm2, hővezetési tényezője v a testsűrűségtől, a könnyű-adalékanyag fajtájától függően 0,3 - 0,5 W/mK.

Adalékanyagos, nagy-hézagtérfogatú beton többféle adalékanyaggal készíthető. Az adalékanyag elvileg lehet duzzasztott agyagkavics, kohóhabsalak, pernyekavics, kazánsalak (könnyű-adalékanyag), esetleg kavics, zúzottkő (közönséges adalékanyag) v, a gyakorlati alkalmazhatóság azonban az adalékanyag kémiai és fizikai tulajdonságainak, az előállított termék minőségének és tartósságának, valamint a gazdasági feltételeknek függvénye.

Magyarországon például az 1960-as években építettek kísérleti jelleggel öntött kohóhabsalak-beton falszerkezetű épületeket, ahol a kohóhabsalak szemnagysága 7/15 vagy 15/30 mm volt. Az 1980-as években kavicsból állítottak elő egyszemcsés (12/20 mm szemnagyságú), szemcsehézagos monolit betont, amiből ún. “No-fines” rendszerű, tömörítés nélküli öntöttbetont készítettek, és amelyet legfeljebb ötszintes lakóépületek építéséhez használtak. Napjainkban hazánkban a könnyű-adalékanyagos, nagy-hézagtérfogatú beton készítésére a duzzasztott agyagkavics alkalmazása terjedt el. Duzzasztott agyagkavics adalékanyagú, nagy-hézagtérfogatú betonból elsősorban főfal-falazóelemeket, válaszfallapokat, hőszigetelő falazóelemeket, ritkán, inkább külföldön falelemeket gyártanak.

A könnyű-adalékanyagos, nagy-hézagtérfogatú beton testsűrűségének vizsgálatával az MSZ EN 992:1998, nyomószilárdságának vizsgálatával az MSZ EN 1354:1998, az építőelemek méretének meghatározásával az MSZ EN 991:1998 európai szabvány foglalkozik.

Megjelent a

2002. szeptember havi számának 16. oldalán

 
  Vissza a fogalmak tartalomjegyzékéhez